ANNAPURNA KÖRÚT

 

 

 

Amikor 1977- ben megnyitották a külföldi turisták előtt az Annapurna Körutat,  hamarosan  a világ egyik legkedveltebb és leglátogatottabb útjává vált.  A zöld völgyek, a kis falvak és a Himalája gyönyörű, hófödte csúcsai minden évben több ezer turistát vonzzanak. Az út - 1000 méter magasságból indulva - a csúcsig sok lehetőséget kínál, hogy betekinthessünk e varázslatos hegyi világba, az emberek életébe, szokásaiba, és érezzük a hegyek energiáját. A túra Besisahar- ból indul, és követi a Marshyangdi folyót csodálatos panorámával. Láthatjuk a Manaslu-t és a Himal Chulit.  Ez a varázslatos út sok kis falun át vezet, ahol különböző etnikai csoportok élnek. Észak felé haladva élénk tárul a Himalája fő vonulata, a magas és száraz tibeti fennsík. A látvány lélegzetelállító. A legmagasabb pontja az Annapurna Körútnak a Thorung  La hágó 5416 méteren. A hágón átkelni nehéz, ezért ritkán kelnek át az óra járásával egy-irányban, mert nyugatról keletre haladva sokkal hosszabb és nehezebb az emelkedő. Ez a legtöbb ember számara túl sok lenne egy napra. Ahogy nyugatra haladva leereszkedünk Muktinathba és áthaladunk „tibeti” falvakon, elénk tárul a Kali Gandaki.  Ez a világ legmélyebb szurdoka.  Két hatalmas hegy közé ékelődik az Annapurna és a Dhaulagiri között.  Azután hogy átkeltünk a hágon Manangból Muktinathba, az utolsó 7 nap már könnyebb, és Pokharaba érve a tóparton pihenhetjük ki az út fáradalmait.

 

 1. nap  Indulás Budapestről
 2. Érkezés Kathmanduba, Welcome dinner
 3. Teljes napos városnézés Kathmanduban (sightseeing)
 4. Kathmandu – Besisahar (823 m)  privat car 6 óra or bus
 5. Trek Besisahar – Bahundada (1305 m)
 6. Bahundada – Chamje (1410 m)
 7. Chamje – Dharapani (1960 m)
 8. Dharapani – Chame (2675 m)
 9. Chame – Pisang (3100 m)
 10. Pisang –Manang (3440)
 11. Manang
 12. Manang – Yak Kharka (4350 m)
 13. Yak Kharka Thorong Phedi (3850 m)
 14. Thorong Phedi – Muktinath (3850 m) via Thorong La(5416m )
 15. Muktinath – Marpha (2660 m)
 16. Marpha – Ghasa (2013 m)
 17. Ghasa – Tatopani (1189 m)
 18. Tatopani –Gorepani ( 2800 m )
 19. Gorepani –  Tikhedhunga (1950 m)
 20. Tikhedhunga - Nayapul- Pokhara
 21. Pokhara
 22. Pokhara- Kathmandu   
 23. Departure

 

 

A túra részletes leírása:

 

01. nap: Korai reggeli órákban indulunk Budapestről.

02. nap: Reggel érkezünk Kathmanduba, ahol a határon a formalitások után találkozunk helyi vezetőnkkel. Transzfer a szállodába.

 

 

03. nap: Egész napos városnézés vezetővel és magán kocsival Kathmanduban (Bodhnath, Pasupatinath, Swayambunath, Durbar Square).

 

04. nap: Reggeli után, 7 óra buszozás vár ránk Beshisaharba (823 m), amely 178 km fekszik Kathmandutól. Kicsit hosszúnak tűnhet az út, de a Kathmandu- Pokhara Highway-en lassú a forgalom. Utunk a Trishuli and Marshyangdi folyók mellett halad, amely izgalmas raftingozásra ad lehetőséget. (Szállás: teaház)

 

05.nap: Reggel BahunDanda-ba indulunk (1310m.).Túra:6 óra.  Nepál egyik fő kasztja, a Gurung népcsoport él ezen a vidéken. Rizsföldek mellett halad utunk, majd ebéd után egy hosszú, 2 órás kaptató vár ránk. Közben megpillanthatjuk a távoli hófödte hegyeket. (Szállás: teaház)

 

 

06. nap: Korán indulunk Bahundandaból  Chamje faluba(1430 m.). A túra: 6 óra. Rizsföldeken vágunk  keresztül, majd egy erős kaptató után el érjük Lali Gaon falucskát. Itt a Marshyangdi völgy egy erős V-alakot formáz. Ezután lefelé ereszkedve keresztül megyünk Syange falun, ahol egy gyönyörű vízesést láthatunk, majd egy 300 méteres erős emelkedő következik. Ezután Jagat-on áthaladva, megérkezünk Chamjebe. (szállás: teaház)

 

07. nap: Chamjeből indulunk tovább Dharapaniba (1960 m) A túra: 6 óra. Először leereszkedve átkelünk egy függőhídon, majd egy meredek kapaszkodó vár ránk. Az út olyannyira meredek, hogy állandóan az az érzésünk, hogy visszacsúszunk. Ezután elérjük Tal falut (1700 m). Itt elfogyasztjuk ebédünket. Ezután egy hatalmas vízesés mellett elhaladva utunk egy sziklapárkányon vezet, majd lefelé ereszkedünk, és átkelünk egy függőhídon. Rövid emelkedő után a MANI köveket megkerülve érkezünk Dharapani-ba. (Szállás: teaház)

 

08. nap: Dharapani-ból  Chame faluba (2670). A túra: 6 óra. A fenyő- és tölgyerdőn áthaladva, Danaque falucskát elhagyva egy kis fahídhoz érünk, melyen átkelve egy meredek emelkedő vár ránk. Az emelkedő végén Timangba érkezünk. Ezután vízszintesen haladunk tovább, míg megérkezünk Chame-ba. Itt sok bolt, hotel valamint rengeteg kormány és állami iroda található. Chame a „fővárosa” és adminisztrációs központja a Manang régiónak Marshyangdi folyó partján. Távolban láthatjuk a Manaslu (8156) és az Annapurna II. csúcsait(7939m). 

 

 

09. nap: Chame to Pisang (3200m.)  A túra: 5 óra. Ahogy elindulunk, láthatjuk a Lamjung Himal-t (6893 m), ahogy a nap első sugarai bearanyozzák. Ezután érünk Brathang-ba. A falucska mellett kis emlékköveket emeltek egy japán túrázó emlékére, aki életét vesztette a Thorong La hágón történő átkelésekor, ahol több napot töltött hóviharban. Egy gyönyörű vízesés mellet mondunk búcsút Brathang-nak (2950m). Ezután egy fenyőerdőben visz tovább utunk.  A völgy a V alakzatból egy U-formát kezd alkotni. Láthatjuk az Annapurna II. és a Pisang csúcsot(6091m), amely egy kedvelt  célja a hegymászóknak. Továbbhaladva a MANI kőfalak mellett ereszkedünk le, majd egy hídon átkelve érkezünk meg Pisangba (szállás: teaház).

 

 

10. nap: Pisang to Manang (3540 m.). Túra: 5 és fél óra. Kemény, de gyönyörű út áll előttünk. Elhagyva Pisang-ot hihetetlen kilátás tárul elénk ….a Manang völgye és a Tilicho (7145 m). Hamarosan az Annapurna III. észak- keleti arca magasodik előttünk. Átkelve egy kis fahídon a Marshyandi folyó felett, egy kis faluba, Mungji-ba érkezünk. Innen egy rövid, de nagyon meredek emelkedő után érjük el szálláshelyünket, Manangben, amely meglepően egy nagy település ezen a hegyvidéken.

 

11. nap: A mai napon Manangban maradunk az akklimatizáció miatt, amely nagyon fontos a szervezetünk számára, mielőtt folytathatnánk utunkat magasabbra. Lehetőség van néhány rövid túrára. Elsétálhatunk a gyönyörű Ganagapurna gleccsertóhoz, vagy felkereshetjük a hegymászóiskolát, ahol alapfokú képzést kaphatunk a magashegyi túrázással kapcsolatos dolgokról a Nepal Mountaineering Association-tól.

 

 

12. nap: Manang-ból Yak Kharka-ba (4350 m.) Túra: 3-4 óra. Egyre nehezebben lélegzünk, és a mozgásunk is lelassul. Gunsang falut elhagyva érkezünk szálláshelyünkre. Egész nap csodálatos panorámát láthatunk magunk körül.

 

13. nap: Yak Kharka-tól Thorong Phedi-be (4420 m). Túra: 3-4 óra. Egy kis emelkedő után leereszkedünk, és ismét átkelünk egy kis fahídon a Marshyangdi felett, majd megérkezünk legmagasabban lévő szállásunkra. Másnap korai ébresztő vár ránk, és ez lesz a legizgalmasabb napunk is egyben. 

 

 

14. nap: Thorong Phedi-ből  Muktinath-ba (3850m) Túra:7 óra. Kora reggel indulunk. Kemény nap lesz, de mindenért kárpótol. Átkelünk a Thorong La hágón(5416m), amely a legmagasabb pontja túránknak. A látvány leírhatatlan: körülöttünk havas hegyek, előttünk a Kali Gandaki völgy, alattunk és a távolban Mustang barnás- lilás dombjai. Innen lefelé haladunk, míg meg nem érkezünk Muktinath-ba (3850m). A település neve lefordítva:” Dicsőség Istennek”.

 

 

15. nap: Muktinath-ból Marpha-ba (2667 m). Túra:6 óra. Reggeli után megkezdjük az ereszkedést a Kali Ganaki völgybe, amely geológiai és éghajlati szempontból ugyanolyan, mint Tibet. Keresztülhaladunk Jharkot és Khingar falvakon, ahol tipikus tibeti építészeti stílussal találkozhatunk. Tovább ereszkedünk, amíg meg nem érkezünk a gyönyörű Thakali faluba, Marpha-ba. Ez terület híres az alma termesztésről.

 

16. nap: Marpha-ból Ghasa-ba (2010 m). Túra:6 óra. Meredeken ereszkedünk lefelé az erdőn keresztül Ghasa felé, amely egy kisváros a Kaligandaki folyó partján, és nagyon kedvelt a madárfigyelők körében.   

 

 

17. nap: Ghasa-ból Tatopani-ig (1190 m). Túra:5 óra.“Tatopani” azt jelenti, meleg víz. Meredeken ereszkedünk, amíg elérjük a Rukse Chhahara-t, vagyis a Rukse vízesést. A világ legmélyebb szurdokát találhatjuk itt az Annapurna I. és a Dhaulagiri I. között. Kis falvakon haladunk keresztül. Hamarosan megérkezünk Tatopaniba. Itt található egy természetes melegvízű forrás. Vehetünk egy kellemes fürdőt, és ellazíthatjuk fáradt izmainkat.

 

18. nap: Tatopani-ból Ghorepani-ba (2850 m). Túra:7 óra Erős emelkedővel kezdjük a napot, majd kis falvakon haladunk keresztül. Az itt élő emberek a Gurka hadseregben szolgálnak vagy szolgáltak. Útközben csodálatos panoráma tárul elénk: az Annapurna és a Dhalugari vonulatai. Tatopaniból Ghorepaniig csak felfelé kapaszkodunk.  Hosszú út, de azért mégis könnyebb, mint amikor Manang-ba másztunk fel. 

 

 

19. nap: Gorepani-ból Tikhedhunga-ba (1950m). Túra: 6-7 óra. Reggel nagyon korán indulunk a Poon Hill (3210 m) megmászására. Sötétben haladunk fejlámpáinkkal, körülbelül egy órán keresztül. Hamarosan gyönyörű látványban van részünk, amikor a nap első sugarai megcsillannak a környező hegyek csúcsain, és lassan bearanyozzák őket. (Annapurna South - 7219 m, Fishtail - 6993 m, Himchuli -6441 m, Tilicho - 7219 m, Dhaulagiri - 8168 m.) Ez a legismertebb és legnépszerűbb kilátópont. Visszatérünk szálláshelyünkre, és reggelink elfogyasztása után nekivágunk az utolsó hosszabb túránknak, amely nagyrészt már csak lefelé vezet.

 

20. nap: Tikhedhunga – Nayapul (1070m). Túra: 3 óra. Ezen a napon már csak lefelé vezet az utunk a Bhurundi folyót követve. Majd az ellenőrzőponton áthaladva megérkeztünk a civilizációba. Boltok, autók, motorok, buszok dudálása fogad. Innen magántaxival utazunk Pokharaba az igen rossz minőségű, kanyargós hegyi úton. Az út körülbelül másfél óra. Pokharaban a szállásunkon végre vehetünk egy forró zuhanyt, és pihenhetünk, mert túránkat befejeztük, nincs többé hegymászás. Este a tóparti étteremben elevenítjük fel az élményeinket finom falatok és hideg sör mellett.

 

 

21. nap: Szabad nap Pokharaban. (Fakultatív programok: csónakázás a Pewa tavon, séta a World Peace Stupa-hoz, Davis vízesés felkeresése, paragliding, Zipp-drótkötél csúszda, vásárlás)

 

22. nap: Utazás Kathmanduba busszal (7-8 óra) /Másik lehetőség: repülő, 20 perc - USD90.00)

 

 

23. nap: Indulás haza

 

Gorepaniból lehetséges egy másik útvonal: Gorepani-Ghandruk-Nayapul-Pokhara. Ugyanúgy 2 nap, csak talán kicsit nehezebb, mert az első nap több a felfelé vezető út, viszont szebb a kilátás.

 

A túra tartalmazza:

 • repülőtéri transzferek
 • köszöntő vacsora  nepáli tánc műsorral
 • 3 éjszaka Kathmanduban 3 csillagos hotelben( Moonlight hotel)  reggelivel
 • 2 éjszaka Pokharaban 3 csillagos szállodaban(Third Pole hotel) reggelivel
 • trekking alatt 11 éjszaka teaházakban dupla ágyas szobákban, 
 • 16 nap teljes ellátással (reggeli, ebéd, vacsora)  tea és kávé csak reggelikor.
 • egész napos városnézés Kathmanduban vezetővel, magán taxival
 • Transfer a túrára Kathmanduból Besi Saharba busszal (opció: magán taxi)
 • Transfer Pokharaból Kathmanduba busszal (opció: repülő USD 90.00)
 • angol nyelvű nepáli túravezető ( teljes ellátása, biztosítása)10 fő felett 2 vezető 
 • teherhordók   a túra idejére ( fizetés, élelem, biztosítás, szállás)
 • Annapurna trek engedélyét és a belépő díját
 • TIMS engedélyt
 • elsősegélycsomag(basic)
 • térkép a túra útvonalról
 • vízhatlan zsák a hátizsákoknak (max 15 kg/ fő)
 • pehely kabát a túra idejére (túra után leadandó)
 • pehely hálózsák a túra idejére (túra után leadandó)
 • Nordic túrabot (túra után leadandó)
 • összes állami adó és levonások
 • T-shirt és egyéb ajándék

 

Az ár nem tartalmazza:

 • nemzetközi repülőjegy  ( kb. 260.000 Ft),
 • nepáli vízum (40 dollár),
 • utasbiztosítás,(kötelező)
 • múzeumi  belépők (kb. 20-30 US dollár)
 • reggelin kívüli étkezés Kathmanduban
 • üdítők, alkoholtartalmú italok,
 • személyes kiadások (telefon, Internet, extra hordár)
 • meleg zuhany a menedékházakban
 • telefon töltés a menedékházakban
 • borravaló a túravezetőnek és a hordárnak
 • további napok Nepálban
 • repülő Pokhara- Kathmandu (USD 90.00)
 • Privat taxi Kathmandu -  Besi Sahar

 

Lehetséges extra programok:

 • Everest-repülés (185 dollár)
 • további napok a szállodában vagy  utazás Nepálban
 • egyéni programok szervezése (Chitwan, Pokhara, Lumbini etc.)
 • Rafting, bungee jumping, Zipp ride

Kapcsolat: Zsolt Faust

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

web: www.himalayanabode.com