Posta, telefon, internet, mobilhasználat

Nepálból a levelek, képeslapok kb. 2-3 hét alatt érkeznek meg Magyarországra. Bélyeg többnyire lehet kapható a képeslapárusító-helyeken is, de feladni csak a postahivatalokban lehet, utcai postaláda nincs. 
Utcai telefonfülkék sincsenek, de sok olyan üzlet van, ahonnan lehet „nyilvánosan” telefonálni külföldre is. Néha lassan jön létre a kapcsolás Magyarországgal, de működik. Jobb színvonalú szállodákban a szobából is lehet telefonálni.
Magyarországi mobilok közül az előfizetéses T-Com működik (roaming), a többi tudomásunk szerint nem.
Internetezni internetkávézókban lehetséges és most már egyre több szállodában is. Internetkávézó sok helyen van és elég olcsó, bár a sebesség általában lassú, viszont digitális fotók is letölthetők a CD-re. Jobb helyeken Skype, MSN is használható, van kamera, mikrofon. 

Elektromos áram

Nepálban ugyanaz, mint nálunk, 230 V/ 50 Hz. Szállodákban a konnektorok használhatóak, nem kell átalakító. 
Az áramszünet gyakori, mostanában 12-14 óra naponta! Meghatározott időben van áramszünet, a helyiek ezt tudják és készülnek is rá. A városokban sok helyen (szállodákban, éttermekben, üzletekben) van generátor, így ott az áramszünet nem jelent nagy problémát. Máshol viszont marad a gyertya, az elemlámpa. 
A hegyekben a menedékházakban általában nincs a szobákban konnektor, és nagyfogyasztású készülékeket sem lehet használni. Az áramot itt többnyire napelemekből vagy mini-vízerőműből nyerik. 

Ivóvíz, meleg víz

Csapvizet sehol se fogyasszunk! Palackozott vizet mindenhol lehet venni, a falvakban és a hegyekben egyaránt. Ha nincs lehetőségünk vásárolni, akkor a csapvizet mindenképpen forraljuk fel, vagy valamilyen fertőtlenítőszert tegyünk bele fogyasztás előtt! Csapvízzel nyugodtan mosakodhatunk és fogat moshatunk. Hegyi források vizét, még ha az ottlakók azt isszák is, akkor sem ajánljuk a turistáknak. Hegyi menedékházakban bizonyos magasság felett már nem visznek fel palackozott vizet, de lehet venni forralt vizet a kulacsunkba. Meleg víz fürdéshez, zuhanyozáshoz a szállodákban van Katmanduban és Pokharában, de nem mindig. Legtöbb helyen napenergiával melegítik (tetőn óriás fekete tartályokban), ezért korlátozott mennyiségben áll a rendelkezésre, és a hőmérséklete is inkább meleg, langyos, de sosem forró. A hegyi menedékházakban is létezhet hasonló megoldás, de nagyon szerencsésnek érezhetjük magunkat, ha nekünk is jut belőle.

Öltözködés

Ruházatunk kiválasztásánál a célszerűségen túl legyünk kicsit arra is tekintettel, hogy a nepáli (ázsiai) öltözködési norma konzervatívabb, mint a miénk. Javasoljuk mindkét nem részére a visszafogott öltözködést. Konkrétan: nőknél térdig érő szoknya, vállat is takaró póló, blúz; férfiaknál ing, vállat is takaró póló és kissé bővebb (nem szűk, testhez tapadó) nadrág. 

Ételek

A nepáli éttermekben a turisták által látogatott helyeken a helyi ételek mellett megtalálhatók számos világkonyha specialitásai is, nem kell tehát annak sem aggódnia, aki nem rajong az ázsiai ízekért. Lehet pizzát, sült krumplit, hamburgert, szusit, olasz tésztát, tandori csirkét, palacsintát, banános zabkását, steaket, almás pitét és még nagyon sok más európai ételt enni. Bár aki tényleg meg szeretné ismerni ezt az országot, annak legalább egyszer ki kellene próbálnia a nepáliak mindennapi ételét, a dhal baat tarkarit. Ez főtt rizs (baat), curry-s zöldségekkel (tarkari), lencsés öntettel (daal), csípős savanyúságfélével (achar) és papad-dal (chipszerű lepény). Zöldségek helyett készítik hússal is. A másik helyi finomság, melyet feltétlenül meg kell kóstolni, az a tibeti eredetű momo. Ez leginkább a tortellinihez hasonlítható, de nagyobb és többféle töltelékkel van benne, valamint csípős-fűszeres mártással kínálják. Italok közül a nepáli tejes teát (masala tea, milk tea) érdemes megkóstolni, amely bivalytejjel készül, és nagyon finom. Aki hideg italra vágyik, az igyon lassi-t, amely joghurt- ill. kefirszerű frissítő ital, van natúr változata és gyümölcsös (banános, mangós stb.) is.

Borravaló

A borravaló (baksis) itt is létezik: éttermekben kb. 10%-ot adnak, de nem kötelező. Viszont fontos adni az idegenvezetőknek, túravezetőknek, teherhordóknak pár dollárt naponta (vagy olyan ruhát, amire nincs már szükségünk), de csak ha meg voltunk elégedve a munkájukkal. Lehet adni bármi más, számukra hasznos dolgot is, pl. óra, stb. Aki segít vinni a csomagokat a repülőtéren, hotelben, az is elvárja a borravalót. Taxisofőrnek, borbélynak azonban nem szokás adni.

Alkudozás

Az alkudozás az árakból általánosan bevett szokás Nepálban. Kivételt képeznek az élelmiszerek (kivéve piac), belépőjegyek, viteldíjak, benzin, az olyan boltok, ahol árcímkézik az árukat. Reálisan alkudozzunk, nem illik túl alacsony árat kérni és erőszakosnak lenni. 

Taxi, riksa

A taxizás Nepálban elég olcsónak számít, ha nem csapnak be. Nagyon sok taxi fut Katmanduban és Pokharában, a személygépkocsik nagy része taxi, fehér Suzuki-Maruti. Kétféle módon fizethetünk: a taxióra állása alapján, vagy előre megállapodunk a sofőrrel, hogy mennyiért visz el egy adott helyre. Ez utóbbi legalább nem tartogat nagy meglepetést, mert nem visz el a sofőr nagy kerülőútra. Riksák Katmandu régi belvárosában közlekednek, rövidebb távon használják őket, egyszerre 2-3 fő ülhet bele.  A viteldíj megállapodás kérdése. Egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni.