Oltások, malária

Nepálban nincs kötelezően előírt oltás. 
A Nemzetközi Oltóközpontban (1097 Bp., Gyáli u. 2-6.) 5 féle oltást ajánlanak: hepatitis A és B, tetanusz, tífusz és meningococcus okozta agyvelőgyulladás ellen. Ezeket az oltásokat a fenti címen és a megyei ÁNTSZ-eknél lehet megkapni. Az oltásokat érdemes az utazás előtt legalább 1 hónappal beadatni, hogy a kellő védettség időben kialakuljon.
A maláriával kapcsolatban eléggé eltérőek a vélemények. Az ÁNTSZ szerint ajánlatos szedni gyógyszert megelőzés céljából, ha Nepál déli (Terai) területeire megyünk. A nepáliak szerint viszont az országban már hosszú évek óta nincs maláriaveszély. Katmandu, Pokhara és a Himalája régiója teljesen biztonságos ilyen szempontból, mivel itt nagyobb a tengerszintfeletti magasság, s ez nem kedvez a szúnyogoknak. A turisták által igen kedvelt Chitwan Nemzeti Parkban (amely szintén a déli Terai területén található) a maláriaveszély igen csekély, csupán az esős (monszun) évszakban van némi eshetősége. Malária ellen nincs védőoltás, a megelőzésre tablettát lehet szedni, melyet receptre lehet kapni (Lariam). 
Fontos ezenkívül még a szúnyogcsípések megelőzése szúnyogriasztó-krémek, moszkitóháló, megfelelő ruházat használatával. (A szúnyogok más betegségeket is terjeszthetnek.) Moszkitóháló Chitwan-ban minden szállodában van az ágyakhoz. A dzsungelben ajánlatos világos színű, hosszú ujjú ruha és hosszúnadrág viselete.

http://www.utazaselott.hu/utazas-nepal.html

Gyógyszerek

Amit mindenkinek ajánlunk, az a különböző hasmenésre való szerek (Imodium, Lopedium, széntabletta, Smecta por, stb.). Egyáltalán nem törvényszerű azonban, hogy hasmenést kapjunk Nepálban, ha betartjuk az alapvető higiéniai szabályokat, de az egzotikus országokba utazóknál ez a leggyakrabban előforduló megbetegedés. Saját belátás szerint fájdalom- és lázcsillapító, sebkezelő-szerek, sebtapaszok, görcsoldó, kalcium-tabletta. 
Ha esetleg valami komolyabb baja lenne valakinek, nem kell megijedni, megfelelő orvosi ellátás és gyógyszertár Nepálban is van. Legalapvetőbb gyógyszereket a Thamelben pl. szupermarketek is árusítanak.