Valuta, pénzváltás, fizetőeszközök

Nepálban a nepáli rúpia (NPR) az általánosan elfogadott fizetőeszköz, de ne csodálkozzunk, ha valahol indiai rúpiát (INR) kapunk visszajáróként. Ez normális, mi is fizethetünk vele (bár városokon kívül nem örülnek neki), de legyünk tisztában az átváltással, ami állandó: 1 INR = 1,6 NPR .
Nepáli rúpiát csak Nepálban tudunk váltani. Leginkább amerikai dollárt és eurót érdemes Nepálba vinni, de más nyugati valutát is váltanak az ottani pénzváltók. Pénzváltóból tucatnyi működik a turistafrekventált helyeken, nem muszáj rögtön a reptéren beváltani mindet.
Trekkingútvonalakon viszont egy-két hely kivételével nincs pénzváltás! 
Külföldi valutával csupán a nagyobb hotelekben, éttermekben, boltokban lehet fizetni. Bankkártyával való fizetés egyelőre kevés helyen működik. Bankjegykiadó automatából pár akad Katmanduban és Pokharában, a Visa és MasterCardokat elfogadják. Utazási csekkeket sok helyen elfogadnak. 
Készpénzes fizetéskor nagyon gyakran előfordul, hogy nagyobb címletű bankjegyekből (500, 1000 Rs) kisebb üzletek, árusok, taxisok nem tudnak visszaadni, ezért ilyen esetekre tartalékoljunk egy kis aprót. 
A mindenkori aktuális árfolyamot lásd itt: Pénzváltó
Bankjegyek: 5,10,20,50,100,500,1000Rs és érmék: 1 és 2 Rs